Összes oldalmegjelenítés

2012. október 26., péntek

Kiegészítés a komplexekhez

A komplexekkel kapcsolatos bejegyzésem kiváltott némi érdeklődést:), ezért néhány dolgot még tisztáznék gyorsan ezzel kapcsolatban. (Egyébiránt kedves olvasóim, van komment opció a bejegyzések alatt;)). 
A két komplex kivitelezése szerintem világos. A használatukkal kapcsolatban néhány ötlet:
 Tartsuk észben, hogy mindkét komplexből egy ismétlés 5 gyakorlatot tartalmaz. Ez meglehetősen komoly terhelés, úgyhogy óvatosan a sorozatokkal. A gyakorlatban ez több módon vitelezhető ki.
Ha kifejezetten erőfejlesztés a cél, akkor keress egy akkora bellt, amekkorával biztosan meg tudod csinálni, és egy ismétléseket hajts végre kezenként. Ha már kettők, esetleg mennek magabiztosan, akkor érdemes lehet egy nagyobb bellt bevonni a játékba.
Ha erőállóképességre gyúrsz, akkor érdemes létrákat csinálni. Ne feledd, hogy 1 ismétlés 5 gyakorlat, tehát egy ötös létra tetején már 75 ismétlésnél tartasz! A létrákat érdemesebb lehet alacsonyabban, mondjuk a hármas magasságban megállítani.
Természetesen lehetséges kombinálni két (vagy négy) bellt, és mondjuk az egyeket nagyobb bellel, a kettőket és hármakat kisebb bellel csinálni. 
Az alsó komplex annyiban különbözik a fej fölöttitől, hogy itt dupla bellel végezzük a munkát. Nyilván itt is mindenkinek az egyéni képességeihez kell igazítania az adagjait, a személyes tapasztalatom az, hogy az alsóból a dupla terheléssel együtt is többet bírtam, amikor elkezdtem a komplexeket. 
Mikor hagyd abba? A javaslatom az, hogy ne várd meg, amíg ténylegesen nem tudod végrehajtani az ismétlést. A fej feletti verziónál ez különösen kellemetlen következményekkel járhat. Általában véve is igaz, nem csak ezeknél a gyakorlatoknál, hogy érdemes abbahagyni, amikor elérjük azt, amit Michael Boyle "technical failure" ('technikai bukás') néven emleget. Ez annyit jelent, hogy akkor hagyjuk abba, amikor a technika elkezd széthullani; egyetlen ismétlést sem számolunk, amelynek a kivitelezése nem hibátlan. Ha ezt őszintén csináljuk, biztosan számíthatunk rá, hogy a progresszió viszonylag lassú lesz, viszont nagy mértékben csökkentjük a sérülés esélyét, és egészséges, folyamatos fejlődést érhetünk el.
Ha valakinek van kedve ezekkel kísérletezni, minden visszajelzést örömmel fogadok! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése