Összes oldalmegjelenítés

2012. augusztus 15., szerda

Kutatási eredmények a kettlebell hatékonyságáról

Két, viszonylag friss kutatás absztraktjára (rövid kivonatára) bukkantam rá, amelyek a kettlebell hatékonyságát vizsgálták különböző szempontok szerint. Az absztraktok megtekinthetők itt és itt.

Az első cikk a kettlebell edzés hatásainak átvitelét vizsgálja az erőre (strength, power),  és állóképességre. 
A kísérletben 37, különböző korú felnőtt vett részt, 23-an a főcsoportban, 14-en a kontroll csoportban. A résztvevőknek clean & jerk, fekvenyomás, felugrás, és nagy ismétlészszámú homorítás gyakorlatokat kellett végrehajtani, és azt vizsgálták, hogy javultak-e az eredmények az edzési periódus után, amely 10 hétig heti két kettlebell edzést tartalmazott. Érdekes módon a legegyértelműbb eredményt a fekvenyomás javulásában tapasztalták, ellenben semmilyen mérhető javulást nem érzékeltek a felugrásban. Az absztrakt sajnos nem említi, hogy a kettlebell edzés milyen gyakorlatokat tartalmazott, ill. hogy milyen változások áltak be a homorításban. Ezzel együtt az írás konklúziója az, hogy "a kettlebell hatékony alternatív eszköz lehet a súlyemelés és erőemelés eredményeinek javítására". 

A második cikkben azt vizsgálták, hogy különböző izom, ill. izületi fájdalmakkal küszködő emberek  esetében javít-e a kettlebell edzés a "poszturális reakciókon", ill. változik-e a felugrási magasságuk. Itt 40, többségükben középkorú felnőttet, nagyrészt hölgyeket vizsgáltak, akik 8 hétig heti 3 kettlebell swingeket tartalmazó edzésen vettek részt, és természetesen volt kontroll csoport is. 
Az eredmények azt mutatták, hogy jelentősen javult a résztvevők poszturális reakciója, azaz terhelés után jóval gyorsabban regenerálódtak, ill. javult a felugrásuk magassága is, azonban ez utóbbi nem tért el jelentősen a kontroll csoportétól. 
 
A két cikk tanulsága az, hogy a kettlebell remek eszköz, amely alkalmas mind sportképességeink fejlesztésére, mind rehabilitációnk elősegítésére, de azért megvannak a maga korlátai; persze ezt eddig is tudtuk, de most már tudományosan is meg van kutatva :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése