Összes oldalmegjelenítés

2012. augusztus 25., szombat

Könyv: Frédéric Delavier: Strength Training Anatomy

Egy igen jópofa könyv került a kezembe a minap, Frédéric Delavier: Strength Training Anatomy (az erőedzés anatómiája) című munkája. A könyv végső soron egyfajta anatómiai atlasz, amely azonban kifejezetten a súlyzós gyakorlatokhoz kapcsolódó anatómiára koncentrál. Akik érdeklődnek az izmok, izületek, csontok munkája iránt az edzésben, azoknak kötelező olvasmány (vagy inkább nézemény, mert nem a szöveg a lényeg benne).
http://photo.goodreads.com/books/1170300770l/45838.jpg

A könyv néhány részletes ábrával kezdődik, amelyek bemutatják az emberi izomzatot oldalról, szemből és hátulról az eredésekkel és tapadásokkal együtt, és minden alkatrész megnevezésével. A nevek angolul vannak, de jelentős részük persze megegyezik a latin elnevezésekkel. 
A könyv hét fejezetből áll: karok, vállak, mellkas, hát, lábak, far és has. 
Minden fejezet az adott testrész ismertetésével kezdődik: először a teljes izomzatot látjuk, aztán egyre kevesebb izmot és egyre több csontot és izületet, természetesen minden alkatrész megnevezésével együtt. 

Ezután gyakrolatok következnek. Minden gyakorlat végrehajtása le van írva, kis ábrákkal illusztrálva a mozdulatot. Kapunk egy álló képet előről, hátulról és oldalról, amelyen be van jelölve az aktivált izomzat, illetve egy részletes közelit a gyakorlatról, meg magáról az aktivált szakaszról, izmokra, csontokra és izületekre lebontva.
A gyakorlatok jellemzően szabadsúlyos és gépes gyakorlatok, a bicepszhez többek között pl. különböző egykezes súlyzós hajlítások, kábeles gyakorlatok és rudas bicepszezés szerepel a repertoárban minden létező variációban. 
Az egyes fejezetekbe be vannak szúrva kiegészítő információk (szintén ábrákkal) pl. a könyök működéséről, ill. a különböző sérülések jellegéről, pl. izomszakadásokról, gerincsérvről, térdproblémákról. Sok gyakorlatnál külön kis szakasz hívja fel a figyelmet a kritikus pontokra, amelyeknek figyelembevételével elkerülhető a sérülés.
A könyv elsősorban klasszikus erő, ill. testépítés gyakorlatokat tartalmaz, egykezes súlyzóval, rúddal, kábelell (nem kettlebellel:D), gépekkel, de akadnak azért kívételek is, így pl. megtekinthetjük a tolódzkodás, a fekvőtámasz, a húzódzkodás, az evezés mozdulatát és a közben aktivált izmokat is. 
Örömmel tapasztaltam, hogy egy-egy gyakorlatot igyekezett rendesen körbejárni a szerző, így pl. deadliftből van sumo, merev lábas, és klasszikus is; guggolásból elülső, hátsó, egykezes súlyzós, gépes, kitörés, mindegyik külön leírással.
A könyv számomra egyetlen ponton tűnik hiányosnak: a különböző állva végzett gyakorlatoknál semmilyen módon nem jelzi azokat a stabilizátor izmokat, amelyeket mondjuk egy egykezes súlyzós gyakorlatnál aktiválunk az egyensúly megtartása érdekében, pedig ez is érdekes információ lenne.
Ezzel együtt nagyon hasznos és izgalmas munka azok számára, akik érdeklődnek az edzés anatómiája iránt és kiváló segédeszköz akár kezdők számára az egyes gyakorlatok végrehajtásához, akár haladóbbak számára edzéstervezéshez, vagy éppen újratervezéshez. Sportoktatóknak, edzőknek pedig abszolút must have!

1 megjegyzés: